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                                                                                                  ANNOUNCEMENT: C-20-07  
OFFICE OF CHILD DEVELOPMENT AND EARLY LEARNING 

BUREAU OF CERTIFICATION 
 

          ISSUE DATE:  July 1, 2020 
EFFECTIVE DATE:  Immediately 
     SUNSET DATE:  Ongoing 

 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
 
 
PURPOSE: 
 
To inform child care center providers and staff that the annual fire safety training can be temporarily obtained 
online during the COVID-19 Pandemic. 
 
BACKGROUND: 
 
On March 6, 2020, Governor Tom Wolf issued a Proclamation of Disaster Emergency (“the Disaster 
Proclamation”).  As a result, face to face fire safety trainings for child care center providers and staff were 
cancelled and discontinued until further notice as a strategy to mitigate the spread of COVID-19.   
 
 
DISCUSSION:  
 
The current regulations that are in effect for fire safety are: 
 
55 Pa. Code §3270.31(e)(4)(ii) relating to Age and Training. Fire safety training states Staff persons shall 
participate, at least annually, in fire safety training conducted by a fire protection professional. Staff persons 
and volunteers shall receive training in maintenance of smoke detectors, the duties of facility persons during 
a fire drill and during a fire and the use of the facility’s fire extinguishers, not including discharge of the fire 
suppressant agent. 
 
55 Pa. Code §3270.4 relating to Definitions defines a Fire protection professional as an individual 
knowledgeable and competent in fire inspections, fire detection, fire suppression systems and practices, fire 
service training, emergency preparedness planning and emergency evacuation whose competence is 
demonstrated by membership in a professional organization which promotes fire safety education. 
 
As centers reopen, providers should start arranging for all staff to complete annual fire safety training if their 
current fire safety training certification is about to expire or has expired.  Staff whose fire safety training was 
cancelled or could not be scheduled due to the COVID-19 pandemic will be afforded the opportunity to 
complete the DHS approved fire safety course. This training course will be deemed acceptable up until 30 
days after the Disaster Proclamation is lifted or such other time as the Department directs. After this period 
the in-person fire safety training requirement will be the only acceptable training mechanism for fire safety 
training.   Office of Child Development and Early Learning (OCDEL) maintains that face to face trainings for 
fire safety are most appropriate. In person trainings, allow the fire safety professional to respond to questions 
from the staff and give guidance specific to the facility.  To find fire safety trainings, individuals should first 
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reach out to their local municipality, fire chief or other fire protection specialist to see if there are any face to 
face trainings available that meet the regulatory requirements relating to fire safety training.   In the event the 
provider and staff cannot schedule in person fire safety training OCDEL will temporarily accept the following 
approved fire safety online training described herein.  
  
Better Kid Care (BKC) offers an OCDEL approved online fire safety course, which is called Department of 
Human Services (DHS) Fire Safety Training.  This course meets the requirements of the regulation and will 
temporarily satisfy the annual fire safety training requirement.  Once the Disaster Proclamation is lifted and 
the face to face trainings can resume, the DHS Training will continue to be available through BKC for all 
facilities to access to help reinforce the annual training requirements, however it will no longer satisfy the fire 
safety training requirement.   
 
Providers and staff may access the fire safety training through the PD Registry at www.papdregistry.org  
and searching for DHS Fire Safety Training. 
 
DHS fire safety requirements include proof that the staff person has completed the training.  As per 55 Pa. 
Code §3270.31(f) certification representatives will be requesting documentation for completion of the fire 
safety training for all staff. 
 
NEXT STEPS: 
 
Child care providers must: 
 

1. Read this Announcement and share with appropriate staff 
2. Gather pertinent documentation that requires review during inspections 
3. Reach out your local fire chief or other fire safety specialist to see if they are offering any face to face 

fire safety trainings that are conducive to social distance practices. 
4. Have staff register and complete the Department of Human Services Fire Safety Training if face to 

face training is unavailable,   
 

Comments and Questions Regarding this Announcement Should be Directed to the Provider’s Regional Office of Child 
Development and Early Learning: Central Region 800-222-2117; Northeast Region 800-222-2108; Southeast North and Southeast 
South Region 800-346-2929; Western Region 800-222-2149. 
 

http://www.papdregistry.org/

